gaziantep escort
Bugun...


Eski Almanya Cumhurbaşkanı Wullf Trabzon’da
Tarih: 26-11-2022 12:00:00 Güncelleme: 26-11-2022 12:00:00 + -


Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wullf, Trabzon'da Türkiye Almanya arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Zorlu Grand Hotel'de iş insanlarıyla bir araya geldi, ardından onur üyesi olduğu Trabzonspor’u ziyaret etti.

facebook-paylas
Tarih: 26-11-2022 12:00

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Wullf Trabzon’da

Almanya’da üniversite eğitimini yapan Demokrat Parti Üyesi Efe Karanis’in organizasyonuyla Trabzon’a gelen Wulff’un katılımıyla düzenlenen Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Florian Burkhardt, 18. Dönem Federal Almanya Milletvekili Özcan Mutlu, Doğu Karadeniz Bölgesi Almanya Federal Cumhuriyeti Trabzon Fahri Konsolosu Dr. İhsan Alioğlu, TTSO’yu temsilen Başkan Yardımcıları Ali Haydar Baş ve Mehmet Çelebi, TGC başkan Yardımcısı Erhan Esaspehlivan, Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aydın Gelleci'nin yanı sıra çeşitli sektörleri temsilen iş dünyasından önemli isimler katılım gösterdi.

Açılış konuşmasında Türkiye ilgili ilgili övgü dolu sözler sarf eden Türkiye'nin özellikle mülteci konusunda Batı'nın büyük takdirini topladığını belirten Alman Eski Cumhurbaşkanı Wulf, nazik davete katılım gösteren herkese teşekkür ederek Almanya'daki Türk topluluğunun çoğunu Trabzonluların oluşturduğunu ve kendileri ile çok sıkı münasebetlerinin olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Wulff soru cevap kısmında ise Türkiye ile ilgili görüşlerini biraz katılaştırarak Almanya'da da Türklere yapılan ayrımcılıklardan söz etti.

Türk iş insanlarının Vize sorunları, Türklerin Almanya'daki yatırım olanakları, Almanya'nın Türkiye'de yatırıma yönelmesi, AB süreci ve benzeri sorular karşısında Türkiye'yi özetle güvenli olmayan ülke olarak imalarda bulunan Cumhurbaşkanı Wulff Mülteci ve sığınmacılar konusunda Batının teşekkür ettiği övdüğü çok sevdiği Türkiye'yi Rusya'ya ambargo uygulamadığı için de sevmediğini sevmemekten ziyade Türkiye'ye güvenilir bakmadığını belirtti.

Wulff konuşmasında özetle şu ifadeleri kullandı:

YATIRIM YAPABİLMEMİZ İÇİN BİR ŞEYLER SUNMANIZ GEREKİR

“Öncelikle Trabzon’da yatırım adasında yatırım yapar mıyız sorusuna cevap vereyim.

Yatırım yapmak için biz ilk başta gelen yatırımcılara yatırım yapacak olan iş insanlarına bir şeyler veririz bir imkan sunarız. İşe böyle başlarız. Siz işi bu aşamaya getirin burada bizim gelecek yatırımcımıza ne tür imkanlar sunacaksınız bunu bir ortaya koyun o zaman konu değerlendirilebilir.

Yatırımcıya bir şeyler vermek sunmak. Zaten Trabzon çok kritik bir noktada bir tarafında Gürcistan karşısında Rusya stratejik bir konumda. Kolay kolay yatırım yapılması düşünülebilecek bir şehir değil çünkü ekonomiyi etkileyen savaş ve benzeri tüm unsurlardan en hızlı şekilde etkilenebilecek bir coğrafyada.”

VİZE KONUSUNDA AB ÜYESİ OLMAMAK DEZAVANTAJ

“Vize konusuna gelmek istiyorum. Almanya özellikle Pandemi nedeniyle biriken vizelerle uğraşmaktadır şu anda, fakat yaşadığınız sıkıntılar buradaki fahri başkonsolosumuz sayın ihsan Alioğlu tarafından gözetlemek de kontrol edilmekte ve bize ulaştırılmaktadır. Önemli bir sorun yaşadığınızda size yardımcı olacaktır. Bunun ötesinde tabii ki Almanya’ya öyle her isteyen elini kolunu sallayarak giremez. Keşke vizeli giriş olmasa, bunu gönülden isteriz. Ama bunun için bazı şartların oluşması gerekir.  İş ticarete gelince farklı ticaret müsteşarımız burada eğer bir sıkıntınız olduğunda özellikle ticaret yapma noktasında bir sıkıntınız olduğunda kendisine ulaşmanız halinde size mutlaka yardımcı olacaktır. Ayrıca eğer büyük iş yapan bir şirket iseniz belli kurumlar size bir sertifika verdiğinde siz ve çalışanlarınız çok rahat bir şekilde Almanya ve Avrupa birliği ülkelerine giriş çıkış yapma ve ticaret yapma özgürlüğüne sahip oluyorsunuz. Fakat siz güvenilir değilseniz iş değişiyor yani Almanya’da ticaret yapabilmek için size belli imkanlar belli izinler veriliyorsa siz Almanya etrafındaki tüm Avrupa’ya güvenilir ticaret vizesi almış oluyorsunuz. Almanya bu noktada belki prosedürleri uzun tutuyor çok inceliyor çok detaycı ama bir kere Almanya’dan siz  bu izni aldığınız zaman dünyada güvenilir bir şirket olduğunuzu belgelenmiş oluyorsunuz. Çevredeki Ab üyesi  ülkelerden izin alıp vize alıp bizlerde çalışma yapılabilmesi de mümkün, buna bir şey demiyorum Ama bizimle yani Almanya ile  ticaret yapabilmek için belli güvenilirliği sağlamanız gerekir.  Almanya’da ticaret yapmak için Türk ortaklar bulursanız işiniz daha da kolaylaşır.  Almanya’da çok önemli Türk vatandaşlar var. Bunların en büyüklerinden mesela BioNTech firmasının kurucusu Türk. Almanya milli takımında çok başarılı Türk futbolcular görev aldı. Bunlar bizi mutlu eden şeyler. Güvenilirlik ve belli prosüdürlerin aşıldığında iki ülke arasında ilişkiler artarak devam edecektir.”

RUSYAYA AMBARGO UYGULAMIYORSUNUZ

“Türkiye ile Almanya ilişkilerimizde bir sıkıntı yok. Bunu söylemek istiyorum, asıl söylemek istediğim güvenilir olmak. Ülkemizin özellikle bazı noktalarda istikrarlı olması özgürlükler noktasında düşünce özgürlüğü noktasında hukuk devleti olma noktasında biraz daha zincirlerini kırması gerekiyor.

Avrupa birliği üyesi olma yolunda daha çok daha kararlı çalışılması gerekiyor. Bakınız bugün bile bir Rusya Ukrayna savaşında batı Rusya’ya ambargo uygularken Türkiye uygulamayı bırakın Rusya belli noktalarda destek olmaktadır. Bu nedenle batı Türkiye’ye iyi bakmamaktadır soğuk bakmaktadır. Belli hususlarda batı ile birlikte hareket ederseniz o zaman sizin dediğiniz bir çok şey daha da kolay olacaktır.”

GÜVENİLİR OLMAK GEREKİR

“Güvenilir, hukukun üstünlüğüne inanan, düşünce özgürlüklerine saygı duyan bir ülke olmadan bazı şeylerin olması mümkün değil. Benim görüştüğüm bazı dostlarım diyor ki Türkiye’de enflasyon ile yaşamaya alıştık biz sürekli enflasyon ile yaşıyoruz yüksek enflasyondan bahsediyorlar,  Bu çok kötü bir şey, bu ekonomisi güvenli bir ülke olmadığınız anlamına gelir, Oysaki Almanya enflasyondan çok korkar. Ne demek istediğimi anlatabiliyor muyum. Diğer tarafta benim bazı dostlarım var, arkadaşlarım var, düşünce özgürlüğü konusunda sıkıntılar yaşamışlar şu anda hapiste olanlar var bu konularda Türkiye artık belli adımlar atmalıdır. Biraz daha gayret göstermeli biraz daha batı izinde gitmelidir. Bakınız bugün Almanya’da konut sıkıntısı vardır, maalesef biz bu konuda gerekli adımı zamanında atamadık ve şu anda sorun yaşıyoruz. Ev sahipleri Türklere evini vermek istemiyor Alman ile Türk arasında tercihte bulunması gerekirse alman Vatandaşı tercih ediyor.”

BİZ TÜRKİYE GİBİ OLAMAYIZ

“Biz bunun bile engellenmesi için mücadele ediyoruz. Türkiye sağ olsun mülteciler ve sığınmacılar noktasında batıyı mutlu eden bir politike izliyor,  Türkiye’ye müteşekkiriz. Aynı şeyi biz yapamayız, bizim ekonomimiz şu anda buna müsait değil, şavaş herşeyi alt üst etti,  bizim yapımız buna müsait değil ama zaman zaman yabancı işçi noktasında ülkemize girişler oluyor. Bununda eğitimleri üzerinde çalışıyoruz. Ülkemize gelen her yabancı vatandaşı çalışmadan önce eğitime tabi tutuyoruz dilimizi öğretiyoruz bize entegre olması uyuması noktasında dikkat etmesi gereken kurallar uyguluyoruz öğretiyoruz. Bu işin böyle de olması gerekiyor'

Toplantı birlikte fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.”

WULFF'TAN TRABZONSPOR'A ZİYARET

Almanya'nın eski Cumhurbaşkanları'ndan Christian Wulff, Trabzonspor'u ziyaret etti. Wulff, yaptığı açıklamada, "Almanya'da ve Türkiye'de futbol çok seviliyor. Bu da ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki iletişimi sağlıyor, güçlendiriyor." dedi.

Eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Trabzonspor Kulübü'nü ziyaret etti.

Bordo-mavili kulüpten yapılan açıklamaya göre, Wulff ve beraberindeki heyet, Genel Sekreter Ömer Sağıroğlu, Yönetim Kurulu üyeleri Yaşar Kibar Güven, Sami Karaman, Lokman Sadıklar, Coşkun Öztürk ve Divan Başkanlık Kurulu Başkanı Ali Sürmen ile görüştü.

Wulff, futbolun ülkeler ve insanlar arasında bir köprü olduğunu belirterek, "Almanya'da ve Türkiye'de futbol çok seviliyor. Bu da ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki iletişimi sağlıyor, güçlendiriyor." ifadelerini kullandı.

Sağıroğlu ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Eski Alman Teknik Direktörümüz Sunderman'ın vefatı bizi çok üzmüştü. Kendisini bir kez daha saygı ile anıyoruz. Almanya en çok taraftarımızın olduğu ülkelerin başında geliyor. İlişkilerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi bizim için büyük önem arz ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sağıroğlu, Wulff'a üzerinde adının yazılı olduğu forma hediye etti.

Wulff ve Almanya Doğu Karadeniz Bölgesi Fahri Konsolosu İhsan Alioğlu'nun da yer aldığı heyet, Akyazı Stadyumu, Meydan, Kunduracılar Caddesi ve Uzunsokak’ı gezdi. Wullf Meydan’daki Lezzet Lokantası’nda ise döner yedi.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER DÜNYA Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI