Bugun...


Rize-Artvin Havalimanı'nda zorlu hava şartlarına karşı yeni sistem kuruldu
Tarih: 15-05-2025 09:36:00 Güncelleme: 15-05-2025 09:36:00 + -


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı'na zorlu hava şartlarında uçaklar için güvenli iniş imkanı sağlayan ikinci aletli iniş sisteminin (ILS) kurulduğunu duyurdu.

facebook-paylas
Tarih: 15-05-2025 09:36

Rize-Artvin Havalimanı'nda zorlu hava şartlarına karşı yeni sistem kuruldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yatırımlarına ve mevcut altyapıyı güçlendirme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Bakanlığın son adımı ise Karadeniz’in zorlu coğrafyasında konumlanan Rize-Artvin Havalimanı’nda atıldı.

Zorlu hava koşullarında uçaklara daha güvenli iniş imkanı sunmak amacıyla hayata geçirilen projede, ikinci aletli iniş sistemi (ILS) havalimanına yerleştirildi.

"TEKNİK ALTYAPI DAHA DA GÜÇLENDİ"

Konuya ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deniz dolgusu üzerine inşa edilen ve hizmete açıldığı 14 Mayıs 2022 tarihinden bu yana bölgeye önemli katkı sağlayan Rize-Artvin Havalimanı'nda teknik altyapının daha da güçlendirildiğini ifade etti.

ZORLU HAVA ŞARTLARINDA GÜVENLİ İNİŞ İMKANI SAĞLAYAN SİSTEMİN KURULUMU TAMAMLANDI

Uraloğlu, Rize-Artvin Havalimanı'nın bulut tavanının alçak, sis ve yoğun yağışın sık görüldüğü bir coğrafyada bulunduğunu belirterek, "Zorlu hava koşullarında uçaklara iniş kolaylığı sağlayacak olan ikinci ILS sisteminin kurulumunu tamamladık. Uçuş kontrollerini 19 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirdiğimiz sistem, tüm testleri başarıyla geçti. Haziran ayı içinde havacılık bilgi yayınına da (AIP) dahil etmemizin ardından aktif olarak kullanılacak." ifadelerini kullandı.

"SİSTEM, PİLOTA İSTİKAMET VE SÜZÜLÜŞ HATTI BİLGİSİ VERECEK"

Sistemin özellikle görüş faktörlerinin kötü olduğu hava şartlarında uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağladığını belirten Bakan Uraloğlu, ILS ile pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisinin verildiğini ifade etti.

Uraloğlu, "Rize-Artvin Havalimanı coğrafi konumu gereği bulut tavanının düşük olduğu, sis ve yoğun yağış alan bir bölgede olması sebebiyle bahse konu sistem uçak inişlerinde büyük fayda sağlayacaktır" diye konuştu.

Uraloğlu, CAT II aydınlatma sisteminin de kurulum ve testlerinin başarıyla tamamlandığını hatırlatarak, "CAT II aydınlatma sistemi halihazırda faal durumda. Bu sistem, özellikle görüşün kısıtlı olduğu hava koşullarında iniş emniyetini artırıyor" açıklamasında bulundu.






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI