Bugun...



Mali'den çöl tozu geliyor: Astım hastaları aman dikkat

Yeni haftada lodosla birlikte yoğun çöl tozu gelirken hava sıcaklığı da bölge bölge artacak. Mali'den gelen çöl tozuyla birlikte bazı bölgelere çamur yağacak. Meteoroloji'den yapılan çöl tozu uyarısının ardından uzmanlardan da özellikle astım hastası olanlara uyarı geldi.

facebook-paylas
Tarih: 25-03-2025 10:00

Mali'den çöl tozu geliyor: Astım hastaları aman dikkat

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yeni hava durumu raporunu yayınladı.

Yayınlanan hava durumu raporuna göre sıcaklıklar, 25 dereceye kadar çıkacak.

Ancak yayınlanan raporda çöl tozuna da dikkat çekildi ve vatandaşlar uyarıldı.

Yeni hafta, Mali'den çöl tozuyla birlikte geldi.

ÇAMUR YAĞACAK

Yağış alan bölgelerde ise çamur yağacak.

İSTANBUL'DA SICAKLIK 25 DERECEYİ GEÇECEK

Hava sıcaklığı ise artmaya devam edecek.

Hafta ortası İstanbul'da sıcaklığın 25 dereceyi geçmesi bekleniyor.

ÇÖL TOZU GELİYOR, RAHATSIZLIKLARI OLANLAR DİKKAT

Medipol Sağlık Grubu’ndan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Çöl tozları, organik ve inorganik maddeleri taşıdığı için akciğerlerde birikerek enfeksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu tozlar, astım, KOAH ve alerji gibi solunum yolu hastalıkları bulunan bireylerde hastalıkları tetikleyebilir. Ayrıca, solunum yollarına giren bu maddeler, özellikle hassas kişilerde, akciğerleri olumsuz etkileyebilir ve bazı durumlarda hastaların iyileşmesini zorlaştırabilir. Çöl tozu, akciğerlerdeki dokuya zarar verebilir ve uzun vadede nefes almayı zorlaştıran hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir” dedi.

TOZLARIN ZARARLARI VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Prof. Dr. Akkoyunlu, “Özellikle çöl tozları, genellikle yoğun bir şekilde solunduğunda akut alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bunun yanı sıra, bu tozların solunması, akciğerlerde akut hastalıkları tetikleyebilir ve intersel akciğer hastalığı gibi daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle, çöl tozlarının yoğun olduğu dönemlerde dışarı çıkmak zorunda kalındığında maske takmak büyük bir önem taşır. Maske, havadaki tozların büyük bir kısmını tutarak akciğerlerimize ulaşmalarını engeller.

Ayrıca, dışarıda uzun süre kalmak yerine mümkünse kısa süreli yürüyüşler yapmak ve fiziksel aktivitelerden kaçınmak gereklidir. Hareket etmek daha fazla nefes almamıza neden olur ve dolayısıyla daha fazla tozu akciğerlerimize almış oluruz. Bu önlemler, sağlığımızı korumak için oldukça kritik rol oynar” diye konuştu.







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI